Przepis na carpaccio z pomarańczy z arbuzem
Składniki:
2 plastry arbuza,
1 gruszka,
1 owoc kiwi,
sałata rukola,
czarne oliwki,
wiórki kokosowe.
Dressing:
mieszamy razem 2 łyżeczki musztardy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i pieprzu, kieliszek oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Gruszkę obieramy ze skóry i gniazda nasiennego, kroimy na cienkie plastry. Tą samą czynność powtarzamy z arbuzem i kiwi.
Na talerzu układamy rukolę, na niej plastry gruszki i kiwi. Środek sałatki dekorujemy plastrami zwiniętego w rulon arbuza. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi, przyprawiamy świeżym pieprzem i polewamy dressingiem.
Arbuz i wiórki kokosowe nadają sałatce egzotycznego akcentu, dzięki któremu chciałoby się wyskoczyć gdzieś na mały urlop pod ” palmową gruszą”
Przepis na carpaccio z pomarańczy bez arbuza
Składniki:
1 pomarańcza,
1 gruszka,
1 owoc kiwi,
sałata rukola.
Dressing:
mieszamy razem 2 łyżeczki musztardy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i pieprzu, kieliszek oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry.
Na talerzu układamy rukolę, na niej plastry pomarańczy i kiwi. Środek sałatki dekorujemy drobno pokrojoną gruszką. Całość przyprawiamy świeżym pieprzem i polewamy dressingiem.
Lekkość tej sałatki sprawia, że chce się tańczyć, śpiewać i cieszyć życiem.
Carpaccio robię ze składników przeznaczonych na sok.
Zobacz też nasz przepis z Carpaccio z buraków.